CNO (Crisis NoodOpvang, voorheen platform Veenendaal voor Oekraine)

Beste broers en zussen in Veenendaal,

Graag delen we de nieuwsbrief over het werk dat verzet wordt in de crisis noodopvang (CNO) in Veenendaal. Het heet nog steeds noodopvang; maar de dagelijkse praktijk laat gelukkig zien dat er inmiddels een goede basis ligt om mensen op een zo goed mogelijke manier een veilige plek te geven. Het blijft natuurlijk voor de bewoners een bijzonder moeilijke periode; de mensen die hier zitten zijn allemaal gevlucht, uit diverse hoeken van de aarde. Ze moeten erg lang wachten op hun procedure bij de IND en voor een heel aantal mensen geldt dat zij hun gezin al lange tijd niet gezien hebben en vaak ook hebben moeten achterlaten in oorlogsgebied. Inmiddels hebben een aantal bewoners al wel een positieve beslissing, anderen zijn inmiddels verhuisd en helaas moeten er soms ook mensen Nederland weer verlaten. 

De gemeente Veenendaal is nog steeds samen met de Veiligheidsregio (VRU) verantwoordelijk voor de CNO. Dat heeft ons ook de mogelijkheden gegeven om met veel vrijwilligers in direct contact met de gemeente te zijn en zo mee te helpen op de opvang. Inmiddels draait ons project al een jaar onder de vlag van stichting Netwerk voor Jou. De beide projectcoördinatoren Marlies Wittekoek en Maartje Mostert zijn verantwoordelijk voor de dagbesteding van de bewoners. Zij organiseren tal van activiteiten voor de bewoners, samen met een hele groep vrijwilligers uit Veenendaal. Na een kleine dip voor de zomer, is het fijn om te merken dat na de zomer het enthousiasme en animo voor de activiteiten weer aan het toenemen is. Dat komt de sfeer alleen maar ten goede. Ook is toen gestart met het project ‘op weg naar werk”. 

Project ‘op weg naar werk’

Nadat er al veel vrijwilligerswerk gedaan wordt door bewoners, is de vraag naar betaald werk natuurlijk ook groot. Omdat dit pas mag na 6 maanden verblijf in Nederland, werd die behoefte ook steeds groter. Er is gestart met een pilotgroep. Een groep van 10 mensen die zich eerder al op een positieve manier hadden ingezet en hun best deden om de NL taal te leren. Een groot gedeelte hiervan is aan het werk, maar de dagelijkse praktijk is weerbarstig, het is moeilijk om geschikte bedrijven en werkgevers te vinden. 

Oproep: bent u werkgever of weet u werkgevers die personeel nodig hebben? Laat het ons weten. Aan de motivatie van de werknemers ligt het niet. We selecteren mensen die mogen werken en een BSN nummer kunnen krijgen. Ook helpen we met de aanvraag van een TWV vergunning; dat duurt gemiddeld 4-6 weken. En vluchtelingen mogen nu langer dan 24 weken werken !! 

Activiteiten

Doordeweeks worden er diverse activiteiten georganiseerd zoals taallessen, sport (volleybal op woensdagavond), creatieve middagen, optredens, zaalvoetbaltoernooi, spelletjesavond, etc. Dit wordt gedaan door vele vrijwilligers. Het goede nieuws is dat er keukens geïnstalleerd gaan worden voor bewoners; dat helpt heel erg in het stukje zelfredzaamheid als ook het kunnen koken van wat je graag eet. Daarbij kunnen we hier nu wellicht ook leuke activiteiten mee combineren, waarin mensen ook iets van henzelf kunnen laten zien. 

Ook zal er nog een groot kerstfeest georganiseerd worden door netwerk ICF Veenendaal op zaterdag 23 december voor alle bewoners van de CNO. 

Winterkleding Heren en telefoons

Vanwege de komst van nieuwe bewoners is de vraag naar winterkleding voor mannen groter dan het aanbod. Heeft u goede winterkleding, zoals warme jassen, truien, schoenen en broeken? 

Nb: geen t-shirts en blouses !

Daarnaast zijn (smart) telefoons een onmisbaar communicatiemiddel voor de bewoners en sommigen hebben geen telefoon of er gaat een stuk. Daarom zijn we ook op zoek naar tweedehands telefoons. 

Heeft u genoemde winterkleding heeft of een telefoon? Of wilt u zelf graag vrijwilliger worden? 

We zoeken nog mensen voor bijvoorbeeld taallessen, de spelletjesavond of voor het organiseren van een dansavond. Of bent u/ je creatief in social media/ websites? 

U kunt een mail sturen naar: vluchtelingeninveenendaal@gmail.com

Of bellen met:

Maartje: 06-83480659

Marlies: 06-83495789

We hopen dat u hiermee weer een mooi beeld heeft van al het werk dat daar verzet wordt. Bidt u mee voor de vluchtelingen in Veenendaal? 

Hartelijke groet,

Namens de coördinatoren,

Marlies Wittekoek en Maartje Mostert 

Riette Vonkeman 

Project Vluchtelingen in Veenendaal

(voorheen platform Veenendaal voor Oekraïne)